SunWireless potpisao ugovor o suradnji sa SBB-om

Najveći Wi-Fi service provider u Makedoniji, SunWireless objavio je kako je potpisan Ugovor sa srpskim SBB-om, regionalnim telekomunikacijskim operatorom i članom “United Group” najveće telekom grupacije u Jugoistočnoj Europi. U slijedećem periodu svi korisnici SunWireless usluge imat će mogućnost kroz promotivnu akciju putem svojih prepaid kartica koje upotrbljavaju u Makedoniji pristupati na Wi-Fi mreže i u Srbiji koristeći javnu hotspot mrežu Unifi/SBB koja broji više od 200 hot-zona na velikom broju ekskluzivnih lokacija.

WiFi internet na stadionu Grbavica

 

12. februara ove godine, u prostorijama FK Željezničar, potpisan je Sporazum između sarajevskog kluba i M&H Company, Društva za telekomunikacijske usluge, o pružanju usluge pokrivanja stadiona Grbavica bežičnim internetom. M&H Company je obezbijedila optičku infrastrukturu koja omogućava stalnu internet vezu kapaciteta 30/30 Mbps za sve članove FK Željezničar.

http://teve.ba/article/17326/wifi-internet-na-stadionu-grbavica

Svi putevi vode prema Wi-Fi offloadu

 

Vlasnici mobilnih mreža i dalje se bore s održavanjem integriteta mrežne infrastrukture uz snažan rast potražnje potrošača, a pomak prema rasterećenju mreže od podatkovnog prometa kroz nelicencirani Wi-Fi frekvencijski opseg biva sve značajniji. Većina mobilnih operatora najavili su Wi-Fi inicijative osmišljene kako bi osigurale dodatne kapacitete i kvalitetnu pokrivenost signalom u mjestima visoke gustoće i prostorima gdje tradicionalne mobilne mreže i ograničen kapacitet spektra otežavaju osiguravanje prihvatljive razine kvalitete usluga. Međutim, izazov ostaje u nemogućnosti neprekidnog preuzimanja prometa sa mobilne mreže na Wi-Fi vezu na način da korisnikov smartfon uređaj brzo upostavi vezu prema Wi-Fi pristupnim uređajima u trenutku kada za to postoji mogućnost i nema prekid u komunikaciji. Trenutno gotovo jedini Wi-Fi proizvođač koji ima potpuno funkcionalno enterprise rješenje implementirano u više projekata širom svijeta je Ruckus Wireless.Međutim i taj nedostatak kvalitetne konkurencije odnosno raznih offload rješenja ne predstavlja za mobilne operatore značajan problem, barem za sada obzirom da korisnici još uvijek dobro podnose taj vrlo kratak prekid veze kod prebacivanja između mreža. Iako, priča postaje bitna kada se radi o govornoj komunikaciji. Prekid veze postat će vidljiv i izazivat će emocije. Također je tu i problem praćenja korisničkog iskustva nakon što se prebace sa mobilne mreže na Wi-Fi, a u tom svijetu ne pružaju sva rješenja jednako iskustvo. U Wi-Fi industriji pojavila su se razna rješenja koja će pojednostaviti neprekidnu povezivost prilikom kretanja između Access Pointova u okruženju kao i između mobilnih mreža i Wi-Fi pristupnih uređaja. Jedno od takvih rješenja svakako je Hotspot 2.0 inicijativa Wi-Fi Alliance organizacije.U doglednoj budućnosti spominje se kako bi 5G trebao ponuditi niz rješenja poput mreža sa puno više baznih stanica, puno veće kapacitete, korištenje frekvencijskog spektra na puno višim frekvencijama i slično. Trenutni standardi zahtijevaju dobavu i izgradnju LTE-Advanced ili WirelessMAN-Advanced mreža kako bi bili sukladni definiciji 4G mreže. Obzirom na vrlo ubrzan porast potreba za kapacitetom za očekivati je i veće dostupne kapacitete na pristupnim uređajima međutim obzirom na ograničenje licenciranog frekvencijskog spektra Wi-Fi će i dalje biti vrlo atraktivno i sveprisutno offload rješenje. Činjenica je da većina Wi-Fi proizvođača na tržištu neće moći odgovoriti na potrebe mobilnih operatora u smislu kapaciteta, pouzdanosti veze i kvalitete usluge.

via Svi putevi vode prema Wi-Fi offloadu | Krugoval.net – WiFi magazin.